Uudet renkaat autoon

Kuulostaako taas ajankohtaiseksi osuva auton renkaiden vaihto tervanjuonnilta? Muutamalla helpolla vinkillä saat homman sujumaan näppärästi ja hauskasti. Lue siis miten auton renkaiden vaihtaminen itse onnistuu parhaiten.

Keväällä auton renkaiden vaihto tulee taas ajankohtaiseksi. Kesärenkaat voi vaihtaa vuosittain aikaisintaan 1.3, mikäli ajo-olosuhteet sen sallivat.

Renkaiden vaihto

Auton renkaiden vaihtaminen itse voi vaikuttaa haastavalta puuhalta, mikäli siitä ei löydy aikaisempaa kokemusta. Useat autoilijat kuitenkin vaihtavat renkaansa itse omalla pihallaan tai autotallissa. Me suomalaiset olemme itsenäistä kansaa ja siksipä hoidamme usein asiamme itse.

Itseasiassa autojen renkaiden vaihtaminen itse on hyvin yksinkertaista. Alkuun tarvitaan vaihtorenkaat, tunkki ja pyöränmutteriavain. Viimeisimmät kaksi voit lainata, vaikka naapurilta. Aloita löystyttämällä renkaiden pultit. Seuraavaksi nosta auto kyseisestä kulmasta tunkilla ilmaan. Tunkki on osattava asettaa tukevaan kohtaan rungossa ja niin, että vaihdettava rengas nousee ilmaan. Heti kun rengas on ilmassa, pultit voi poistaa pyöränmutteriavaimella. Tämän jälkeen renkaan pitäisi irrota ongelmitta. Seuraavaksi vaihtorengas asetetaan irrotetun renkaan tilalle ja sen mutterit kiristetään. Auto tunkin avulla takaisin maahan, jonka jälkeen mutterit kiristetään kunnolla. Kun vaihto on valmis, renkaan voi laskea takaisin maahan ja sen jälkeen tehdä sama toimenpide myös muille renkaille.

Varovaisuus kannattaa

Auton renkaiden vaihtoon voi hakea oppia netistä tai katsomalla aihekeskeisiä YouTube-videoita. Vaarana tosin on se, että käytännön kokemuksella ja teoriaoppimisella on suuri ero. Harjaantumaton renkaanvaihtaja saattaa varomattomasti vahingoittaa autoaan tai itseään. Senpä vuoksi ensimmäinen renkaanvaihto on aina hyvä tehdä kokeneen yksilön opastuksella.

Auton renkaiden vaihtaminen itse saattaa olla sottaista puuhaa. Rapatessa roiskuu ja renkaiden vaihdossa saattaa tahria lempipaitansa. Ideaali vaatevalinta on työhaalarit ja työhanskat sekä iskunkestävät kengät. Harvat kuitenkin käyttävät näitä vaatevalintoja renkaiden vaihtoon. Kuitenkin kuten sanonta kuuluu: Parasta katsoa kuin katua. Rengas tai osa autosta voi nimittäin tipahtaa jalkasi päälle ja se saattaa puolestaan johtaa lääkärireissuun. Fiksuilla valinnoilla vältät vaaratilanteet.

Renkaat voi vaihtaa myös huoltoasemalla, jossa asiantuntevaa neuvoa on varmasti aina tarjolla. Monet vaihtavat renkaansa huoltoasemilla myös yksinkertaisesti siitä syystä, että omalla asuinalueella se ei jostain syystä onnistu.

Älä unohda hauskanpitoa!

Auton renkaiden vaihtaminen voi olla ihan hauskaakin puuhaa. Voit esimerkiksi kutsua kaverit tai perheesi apuvoimiksi ja laittaa lempimusiikkisi soimaan renkaiden vaihdon yhteydessä. Kyseisen tehtävän ei kuuluisi olla tympeää pakkopullaa vaan jotain, josta voi jopa nauttia.

Renkaiden vaihdon ohella voi jopa kisata kavereiden kanssa siitä, kuka vaihtaa ne nopeimmin. Rivissä voi olla vaikka kolme autoa, äijät toimikoon renkaanvaihtajina ja rouvat tuomareina. Kilpailua voisi piristää palkinnolla, joka olisi vaikka olutkori tai lahjakortti Naantalin kylpylään. Mikäli satut voittamaan, älä kuitenkaan lähde liikenteeseen olutkorin sisällön nautittuasi.

Turvaa itsesi ja renkaasi vahingoilta

Muista että säännöt auton renkaiden vaihtoon on asetettu liikenneturvallisuutta silmällä pitäen. Sen vuoksi varsinkin kesärenkaat on hyvä vaihtaa ajoissa talvirenkaisiin silloin kun talvirenkaat ovat jälleen ajankohtaisia, koska tällä tavoin vältät tehokkaasti yhteentörmäyksiä ja ojaan ajoja. Tämän vuoksi vaihtorenkaat on hyvä hankkia varastoon, ellei niitä jo ole valmiiksi hankittu. Renkaat kannattaa myös pitää suojassa sateelta ja varkailta. Paras säilöntäpaikka on henkilökohtainen autotalli tai lukittava varastotila. Älä kuitenkaan pidä renkaita liian kuumissa tai kylmissä olosuhteissa.

Kun olet hankkimassa vaihtorenkaita, on aina hyvä sijoittaa uusiin renkaisiin, sillä niillä on taatusti pidempi elinkaari verrattuna käytettyihin renkaisiin. Renkaat tulisi hankkia aina viralliselta renkaiden jälleenmyyjältä ja varmistua siitä, että sekä renkaan että vanteen korkeus ja leveys ovat sopivat autoosi.

Nyt kun kevät on saapunut ja lumet ovat sulaneet, vaihda talvirenkaat kesärenkaisiin ja suuntaa kesää odottavalle baanalle.