jarrupalojen vaihto itse

Hyväkuntoiset jarrupalat ovat olennainen osa auton turvallisuutta. Jarrupalat ovat kuluvia osia, jotka tulee vaihtaa säännöllisesti. Huollossakin operaatio suoritetaan yleensä varsin kohtuulliseen hintaan, mutta operaation voi tehdä itse, mikäli vain räikkä ja ruuvimeisseli pysyvät kädessä.

Jarrupalojen loppuun kuluminen on toki vaarallista heikentyneen jarrutustehon vuoksi, mutta loppuun kuluneet palat myös tuhoavat jarrulevyjä. Jarrupinnan kuluessa loppuun siitä jää jäljelle vain metalliosa, joka pääsee hinkkaamaan jarrulevyä kuluttaen sitä todella nopeasti. Tällöin jarruista lähtee usein myös ylimääräisiä ääniä, ja jarrupalat onkin vaihdettava heti.

Jarrupalat tulee vaihtaa pikimmiten, kun niiden kulutuspinnan korkeus alittaa 4 millimetriä. Jarrupalat alkavat tässä kohtaa menettää ominaisuuksiaan ja saattavat rikkoutua helpommin.

Kesärenkaiden vaihtokausi on parhaillaan menossa, ja vaihtamalla jarrupalat renkaiden vaihdon yhteydessä säästät huomattavasti aikaa.


Vinkkejä ennen operaatiota

Jarrupalojen vaihtaminen on hyvin yksinkertainen huoltotoimenpide, eikä se pituudeltakaan juuri öljynvaihtoa ylitä. Tyypillisesti kyseessä on siis alle tunnin mittainen projekti. Toimenpide ei vaadi erillisiä tiloja, ja sen voikin suorittaa hyvin esimerkiksi parkkipaikalla.

Jarrupalojen vaihto kannattaa suorittaa aina saman akselin molemmille renkaille, jotta jarrutusteho olisi yhtä hyvä molemmin puolin akselia. Epäsymmetrinen jarrutusteho voi johtaa tilanteeseen, jossa auto alkaa viettää sivusuuntaan jarrutettaessa.

Jarrupalojen vaihdon yhteydessä on hyvä suorittaa myös jarrusatulan tiivisteiden vaihto. Hanki siis jarrusatuloiden tiivisteet jarrupalojen yhteydessä.


Tarvitse projektiin seuraavat välineet:

  • Sopivan kokoinen hylsy ja räikkä / Sopivan kokoinen kiintolenkkiavain
  • Talttapääruuvimeisseli
  • Autosta riippuen mahdollisesti myös muita työkaluja

Jarrupalojen vaihto

Hylsyn/kiintolenkin koosta kertova luku tarkoittaa millimetrejä. Mikäli joudut ostamaan hylsyn tätä projektia varten, niin selvitä tarvittavan hylsyn koko mittaamalla jarrusatulan pulttien kiinnikkeiden leveys millimetreissä. Ja onhan toki hylsy-/kiintolenkkiavain sarjan ostaminen hyvä idea, mikäli oman auton parissa tulee puuhasteltua enemmänkin.

Käsijarru päälle ja rengas irti. Aloita operaatio laittamalla auton käsijarru päälle ja vaihde sisään, mikäli kyseessä on manuaalivaihteinen auto. Jatka löystyttämällä vaihdettavan jarrupalan renkaan pultit. Nosta auto kyseisen renkaan kohdalta ilmaan tunkin avulla. Nosta autoa mielellään vain erikseen merkityistä kohdista tai rungon taitoskohdista. Tue auto turvallisuus syiden vuoksi niin, että se ei ole ainoastaan tunkin varassa. Irrota lopuksi rengas autosta.

Seuraavaksi irrota jarrusatula jarrulevystä. Älä irrota jarruletkuja, sillä niiden avaaminen päästää niihin ilmaa, jolloin jarrut täytyy myös ilmata, ja se voi viedä paljon aikaa. Jarrusatula on useimmissa autoissa kiinnitetty kahdella pultilla, joiden avaamiseen käytämme räikkää tai kiintolenkkiavainta. Irrotettuasi jarrusatulan, voit jättää sen roikkumaan jarruletkujen varaan.

Nyt on aika tarkistaa jarrupalojen kunto ja kulutuspinnan määrä. Mikäli jarrupalat ovat kuluneet epätasaisesti, kielii tämä usein siitä, että jarruissa on jotain vikaa. Syypään etsiminen kannattaa aloittaa liukutappien toimivuuden (liikkuvuuden) tutkimisella ja jarrusatulan männän tarkastuksella. Irrota kuluneet jarrupalat satulasta.

Jarrupalojen kiinnityksessä on eroja eri automerkkien välillä. Suosittelen googlettamaan opasta oman automerkin jarrupalojen englannin kielellä kuvien löytämiseksi jo etukäteen, jotta tarvittavat työvälineet olisivat tässä vaiheessa valmiina. Palat ovat toisinaan kiinnitetty jousilla ja toisinaan ne pysyvät kiinni, sillä ne on asetettu jarrusatulan uriin. Poista vanhat jarrupalat hellästi ja varo rikkomasta jarrusatulaa. Paina mieleesi, miten jarrusatulat olivat kiinnitetty – hyvä tapa on ottaa esimerkiksi kännykällä kuva asetelmasta.

Seuraavaksi tarkista jarrumännät ja jarrusatulan sylinterin tiivisteet. Jarrumännät- ja satulat on hyvä puhdistaa jarrupalojen vaihdon yhteydessä (koska milloin muutenkaan). Mäntä täytyy saada kolostaan osittain pois, jotta sen puhdistaminen onnistuu. Tämä on tarkkuutta vaativa vaihe, sillä jarrupoljinta tulee painaa todella varovasti, jotta mäntä tulisi ulos kolosta, mutta ei niin paljoa, että se hyppäisi ulos jarrusatulasta. Jarrumännän puhdistamiseen sopii hyvin veden ja tiskiaineen sekoitus, sekä hammasharja. Huuhtele lopuksi tarpeeksi puhtaalla vedellä.

Huomioi, että jarrusylinterin tiivisteet joudutaan usein vaihtamaan kokonaan, joten ne kannattaa ostaa jarrupalojen yhteydessä.

Seuraavaksi työnnä jarrumännät takaisin jarrusatulan sisään. Työntämiseen on olemassa siihen tarkoitettuja työkaluja, mutta useimpiin autoihin sopii kustannustehokas ratkaisu – männän työntäminen sisään kumivasaran avulla.

Viimeisenä uudet jarrupalat asetetaan paikoilleen. Katso kännykästäsi jarrupalojen asetelmasta ottamasi kuva, ja aseta jarrupala uralleen tai kiinnitä se jousiinsa.

Tarkista samalla myös jarrunesteen pinnan korkeus, ja lisää tarvittaessa jarrunestettä. Jarrunestesäiliön löydät tyypillisesti konepellin alta moottorin vasemmalta tai oikealta puolelta.


Vinkkejä auton jarrupalojen vaihtoon

  • Ota autosi tekniset tiedot selville jarrupaloja hankkiessasi. Samoissa vuosimalleissa saattaa olla erilaisia jarrujärjestelmiä, sillä esimerkiksi isommat moottorikoot tuovat painon ja nopeuden vuoksi suurempia vaatimuksia myös jarruille.
  • Vaihda samalla myös jarrusylinterin tiivisteet.
  • Ole varovainen männän ulos työntämisen kanssa, jotta jarruja ei tarvitsisi ilmata.
  • Googlaa autonvalmistajasi suosittelema momentti jarrusatuloiden kiinnitykselle.
  • Mikäli tiedät tähän hommaan hyvän niksin, niin kerro siitä kommenttikentän avulla.