viskiä juova joulupukki

Viski on hyvää ja on aina ollut. Edes sanan vapauden rajoittamisesta noussut kohu, #viskigate ei pystynyt laimentamaan juoman suosiota – päinvastoin.

Jo kauan ennen, kuin Mad Men -sarja muistutti meitä siitä, kuinka siistiä on juoda viskiä (puhumattakaan tupakoinnista ja puhtaasti ulkonäkösyistä palkatuista sihteereistä), on tämä juoma ollut klassinen valinta.

Monet eivät kuitenkaan tiedä, miten viskiä tulisi nauttia oikein: Miten erottaa hyvä ja huono viski? Mitkä viskit ovat klassikoita? Mitä aloittelijan tulisi tietää?

Tässä joitain vinkkejä aloittelevalle viskiharrastajalle.


Viskit eivät ole vain vanhuksille

Viski on juoma, josta voivat nauttia kaikki ja sen tarjoilutapa voidaan räätälöidä jokaiselle sopivaksi. Valinnan varaa löytyy suosiotaan nostattavista viski-koktaileista aina haluttuihin mallasviskeihin, kuten The Glenlivet Winchester Collectioniin, joka on ainutlaatuinen kokoelma harvinaisia ja arvokkaita 50-vuotisia viskejä.


Selvitä makuerot eri alueiden välillä

Maku ja tuoksu ovat yksilökohtaisia asioita; on hyvin vaikeaa sanoa ihmiselle, miltä juoma tulee maistumaan – kyseessä on enemmänkin oman mielipiteen antaminen. Maku on aina mielipide asia, eikä viskin maistelu eroa tämän suhteen mitenkään viinien maistelusta.


Viskiä valmistetaan ympäri maailmaa

maapallo

Viskiä tehdään nykyään joka puolella maailmaa, mutta on tärkeää ymmärtää, että Skotlantilaista viskiä voidaan valmistaa vain Skotlannissa. Mahtavia viskejä tehdään mm. Japanissa, Taiwanissa, Etelä-Afrikassa, Australiassa, Irlannissa ja Yhdysvalloissa; viski on maailmanlaajuinen ilmiö, joten on mahdotonta sitoa tiettyä makua vain tiettyyn maahan.


Mallasviski tehdään vain yhden tislaamon mallastisleistä

Mallasviski, eli ”Single Malt” sekoitetaan yhden tislaamon eri mallastisleistä.
Blended-viskit puolestaan tehdään sekoittamalla eri tislaamoiden mallasviskejä ja viljaviskejä keskenään.


Käytä blended-viskejä koktaileihin

viski koktaili

Viski-koktaileihin blended-viskit sopivat kuin nenä päähän. Mallasviskit puolestaan kannattaa juoda paljaaltaan tai veden kanssa.


Kaikkien tulisi joskus maistaa vuosikertaviskejä

Parhaimpien vuosikertapullojen hinnat ovat pilvissä. Hyviä vuosikerta viskejäkin on kuitenkin mahdollista saada tavoitettavaan hintaan.


Aloittelijan kannattaa sekoittaa vettä viskiin

vesisuihku

Viskin juomiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa – siitä voi nauttia haluamallaan tavalla. Viskiin kannattaa usein lisätä hieman vettä, koska silloin maut avautuvat paremmin ja alkoholi ei polta makuja alleen. Kokeile erilaisia viskejä, jotta löytäisit maun joka miellyttää sinua eniten. Maut vaihtelevat todella paljon eri tuotteiden välillä.


Aloittelijan kannattaa aloittaa tunnetuista nimistä

Viskiharrastus kannattaa aloittaa tutkimalla tunnettuja brändejä, sillä ne ovat vakiinnuttaneet asemansa ja saaneet tunnustusta laadusta.


Viskistä katoaa vuosittain 2%

viskitynnyrit

Kypsytys-tynnyreistä haihtuu vuosittain 2% viskistä. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosittain sataa viskipulloa kohden kaksi pulloa on jo haihtunut taivaan tuuliin.


Klassisin tapa nauttia on raakana

viskilasi

Vaikka viskikolakin on hyvää, suosittelemme hyvää mallasviskiä raakana juotavaksi. Vettä voi halutessaan lisätä hieman lasiin makua pehmentämään.