kultakoru

Ystävänpäivän lähestyessä monet miehet löytävät itsensä panikoimassa koruliikkeestä. Vinkki: sinun ei tarvitse olla yksi heistä. Jos et tiedä, mitä eroa on jalokivellä ja puolijalokivellä, niin lue tämä ohje ennen korukauppaan lähtöä.

Ei ole mikään salaisuus, että naiset tykkäävät blingistä (ja miehestä, joka heille sitä ostaa). Naiset voivat kuitenkin olla yhtä nirsoja korujen kanssa, kuin miestenkin. Siksi teimmekin oppaan miehille, jotka suunnittelevat korujen ostamista naiselleen.

Kulta ja hopea ovat edelleenkin korukauppojen suosituimpia metalleja. Niiden hinnat vaihtelevat huimasti riippuen siitä, kuin paljon metallia on koruun käytetty.


Mitä minun tulee tietää kullasta ja hopeasta?

Kulta ja hopea korut eivät ole koskaan tehty sataprosenttisesti kullasta tai hopeasta, koska nämä molemmat metallit ovat liian pehmeitä käytettäväksi yksinään.

Näin kulta- ja hopeapitoisuudet kategorioidaan:

Sterling hopea (.925) tarkoittaa hopeaa, jonka puhtaus on 92.5%. Loput ovat yleensä kuparia. Tämä on yleisin käytetty hopeapitoisuus ja tätä tavaraa haluat saada, mikäli olet ostamassa hopeaa.

Kullan pitoisuus ilmaistaan joko promilleina tai karaatteina. Suomessa kultakorujen leimoissa pitoisuus ilmoitetaan promilleina. 24 karaatin kulta on lähes sataprosenttista kultaa. 14 karaatin korussa kultaa 585 promillea, eli tuhannesosaa. Yhdysvalloissa alle 10 karaatin koruja ei saa laillisesti myydä kultana.

Kultatäyte tarkoittaa, että metallin päällä on kultakerros, joka on lämmön ja paineen avulla sulatettu alla olevaan metalliin. Kultatäytetty koru on huomattavasti arvokkaampi, kuin kultapäällystetty. Se on kestävämpää, ei tummu eikä hilseile.

Kulta tai hopea päällyste tarkoittaa metallia, jonka päälle on sulatettu ohut (3mm) kerros kultaa tai hopeaa. Toisin kuin kultatäyte, päällystetty metalli voi taipua, haljeta tai päällyste voi kulua pois.


Johtopäätelmät

Mitä enemmän kultaa tai hopeaa, niin sitä enemmän joudut maksamaan. Kultatäyte on kunnioitettava valinta, mutta ei suositeltava kireälle budjetille.

Jalokivet ovat luonnossa esiintyviä mineraaleja, joita saa kaikissa sateenkaaren väreissä. Mikäli ostospäätöksesi perustuu väriin, niin jalokivet ovat hyvä valinta.


Mitä minun tulee tietää jalokivistä?

jalokivisormus

Jalokivet voidaan luokitella jalokiviksi ja puolijalokiviksi, eli korukiviksi. Jalokivet ovat korukiviä arvokkaampia ja niihin kuuluvat mm. timantit, rubiinit, safiirit ja smaragdit. Korukiviin kuuluvat käytännössä kaikki kivet, joita voidaan käyttää koruissa (mm. meripihka, opaali ja turkoosi).


Johtopäätelmät

Oikeat jalokivet maksavat usein maltaita, vaikka ne eivät olisi laadukkaita. Sinun kannattaa maksaa laadusta, eikä kiven luokitelmasta. Timanttien laadun määrittää hionta, väri, puhtaus ja paino.


Vinkkejä

Jos et keksi minkä kiven ostaisit hänelle, niin osta hänelle onnenkivi, eli horoskooppikivi. Jokaisella kuukaudella on omat onnenkivensä ja kun samana ajankohtana syntynyt ihminen kantoi tätä kiveä, niin kiven uskottiin entisaikaan tuovan hänelle onnea.


Lisää onnenkivistä: http://www.suomenkultaseppienliitto.fi/korutietoa/horoskooppi-ja-onnenkivet/


Mitä minun tulee tietää helmistä?

Helmet ovat helmisimpukoiden ja joidenkin isokokoisten kotiloiden synnyttämiä helmiäispalloja. Helmet ovat perinteisiä korulahjoja, mutta niitä pitävät viehättävinä myös muodikkaat naiset.

Aidot helmet vs viljellyt helmet: Aidot, eli luonnollisesti muodostuneet helmet ovat syntyneet ilman ihmistä. Viljellyt helmet ovat syntyneet ihmisen ansiosta ja suurin osa koruissa käytettävistä helmistä onkin viljeltyjä. Aidot helmet, jotka ovat hyvin muodostuneita ovat harvinaisia ja arvokkaita.

Merivesi vs makeavesi: Helmet voidaan luokitella myös simpukan asuinpaikan perusteella. Suolaisessa vedessä asuvat simpukat tekevät vähemmän helmiä, kuin makeassa vedessä asustavat, joten merivedessä syntyneet ovat arvokkaampia.


Johtopäätelmät

Normaali mies ei erota erilaisia helmiä toisistaan, eikä niiden luokitteluja. Mieti budjettisi ja osta helmet sen mukaan.


Vinkkejä

Helmet voivat olla eri värisiä. Kaikkein kalliimpia helmiä lukuun ottamatta ne ovat yleensä vain värjättyjä. Luonnollisista helmistä muodostetun kaulakorun väri vaihtelee helmien välillä. Jos kaikki helmet ovat täysin saman värisiä, niin ne ovat todennäköisesti värjättyjä.